Luchtkussens voor de gym- en turnsport

Het aller-eerste kussen kwam van De Hazenkamp

Tijdens de Gymnaestrada in 1992 te Amsterdam, in het Olympisch Stadion, had de KNGU voor haar stadion-optreden vier grote vierkante luchtkussens laten maken van 7 bij 7 meter.  Je kon daar al goed op springen. De Hazenkampers waren enthousiast en de vereniging kocht een van de kussens. Het bleek een welkome aanvulling voor recreatief gebruik, onder andere bij het TurnPromotieTeam.

Maar al snel bleek: de 7 meter was te kort…. Er was geen ruimte meer om na een flikflak nog een salto te maken….

Al snel bedachten de TPT-trainers Henk Kaaks en Wim Zegers het idee om het kussen enerzijds smaller maar vooral ook langer te maken. Er werd gekozen voor 2 meter breed, 15 meter lang en 40 cm hoog kussen. Het Friese Sidijk maakte het eerste kussen. 

1998 training in nieuwe turnhal op nieuw luchtkussen

Dat bleek een schot in de turnroos waarna de KNGU de kussens ging promoten onder haar turnclubs.

Samenwerking met Koenen Air – Nijmegen

Al snel kreeg De Hazenkamp contact met het Nijmeegse Koenen Air, een specialist in luchtkussens.

Koenen Air is opgericht in 1986 oorspronkelijk als zeppelin-verhuurbedrijf en weer later met de productie van opblaasbare promotionele artikelen. Het bedrijf groeide binnen enkele jaren uit tot Europa’s grootste producent van ‘inflatables’ met veel internationale klanten zoals: Disney, Red Bull, Nike, Tour de France, etc.

Naast promotionele artikelen werd het productassortiment uitgebreid met luchtkussens, stands en tenten.

In samenwerking met De Hazenkamp is het bedrijf gestart met de ontwikkeling van de eerste Airtracks, destijds nog met een externe (luidruchtige) ventilator. Janssen Fritsen en een dealer in Duitsland werden in 1999 de eerste serieuze klanten voor deze Airtracks.

In 2001 werd de airtrack door-ontwikkeld.  De gymnasten wensten een harder kussen dat meer overeen kwam met de vrije oefeningvloer.  Een speciale ventilator in combinatie met een vlakke bovenzijde kon ATF grotendeels aan dit verlangen tegemoet komen.  Ondanks het geluid van de ventilator waren de luchtkussens inmiddels niet meer weg te denken bij de gymclubs in Nederland.

In 2009 produceerden we in Nijmegen de eerste Airtracks die volledig luchtdicht waren. Hiervoor gebruikten we een speciaal weefsel waarbij 18.000 hoogtedraden per m2 de kussens volledig vlak konden maken. En het storende geluid van de ventilator werd hiermee verleden tijd.  Vanwege het arbeidsintensieve productieproces verplaatste het bedrijf de productie naar China.

AirTrackFactory
Toen bleek dat er ook internationaal een echte behoefte aan turn-de luchtkussens was, werd de naam van het familiebedrijf in 2011 veranderd in AirTrackFactory, een naam die ook internationaal aansloeg.
ATF is ondertussen uitgegroeid tot een familiebedrijf met een internationaal dealernetwerk, eigen kantoren in Nijmegen, Berlijn en Atlanta en een eigen productie, genaamd AirTrack Factory Asia, in China.

Spectaculaire filmpjes wereldwijd bekeken

De AirTrackFactory heeft een belangrijke prioriteit gegeven aan haar PR door spectaculaire en originele filmpjes via de multi-media te verspreiden. De filmpjes  werden een hit op internet.  Dat leverde ATF een wereldwijde bekendheid op. De kussens werden onder andere razend populair bij Free Running

De verkoop van de producten werd steeds internationaler. Eerst verliep de promotie en verkoop alleen in Nederland, toen via dealers in Europa, later toch vooral ook in de Verenigde Staten en andere werelddelen. Inmiddels genieten de producten van ATF een wereldwijde reputatie.

Door-ontwikkeling

De AirTrack Factory heeft altijd veel aandacht geschonken aan innovaties.  Omdat de kussens nu luchtdicht waren konden tal van nieuwe varianten uitgeprobeerd worden.

Het bedrijf heeft daarbij volop gebruik gemaakt van de knowhow van De Hazenkamp.

Inmiddels zijn er tal van kussens ontwikkeld voor allerlei soorten sporten, voor het onderwijs , trampolineparken maar ook voor het bedrijfsleven.  De Air-home kussentjes voor het thuisgebruik zijn vooral tijdens de Corona-tijd massaal gekocht.

Specifiek voor het turnen zijn –in verschillende maatvoeringen en kleuren- tal van kussens ontwikkeld zoals:

Air-Track, Airfloor, Air-roll, Air-Parkours, Air Roll, Air-Home, Air-board, Air beam, Airboard Boost, Airincline etc etc

Vrije oefeningvloer

Door de banen van de airfloor aan elkaar te leggen ontstond de air-floor, een vrije oefeningvloer 14 x 14 meter voor turnen, voor Free Running, voor cheerleading etc.

Air Bags

De volgende grote stap is de ontwikkeling richting air-bags.

Met een airbag kun je grote krachten vanaf grote hoogten gemakkelijk afremmen en neutraliseren. De airbag is een waardige vervanger van de blokkenkuil.

Binnen de markt van trampolinehallen is ATF een toonaangevende wereldspeler geworden. Het productenassortiment groeit met als belangrijkste groepen: AirBags, sportcourts, Ninja objecten, Obstacles, Jumptowers, AirTracks en AirTricks.

ATF is doende om een nieuwe lijn PVC-vrije artikelen te produceren.