Geschiedenis TurnPromotieTeam

xxx
Het eerste logo van TurnPromotieTeam

Start

Het TurnPromotieTeam is in 1981 van start gegaan.  Elke zondagochtend trok een grote groep Hazenkampturners en -turnsters  -samen met leerlingen van de SSGN-  naar de sporthal aan de Lamastraat om onder leiding van Wim en El Zegers salto’s en barani’s te leren. Henk Kaaks was vanaf dag 1 lid van deze groep, voortaan TPT genaamd.

We  trainden vooral om op te kunnen treden bij allerlei demonstraties.

De organisatie van de Vlaggenparade vroeg De Hazenkamp bijna jaarlijks om met onze turners en turnsters acte de préséance te geven.

Opvallend maar niet onbelangrijk is dat onze topturnsters van destijds ook allemaal meededen met de demo’s, zij gaven met hun turnkunsten de demo’s extra glans.  Leerlingen van de SSGN namen niet alleen deel aan de demo’s maar deden ook elk jaar mee aan de Nationale Scholieren Kampioenschappen mini-trampolinespringen.

Leerlingen SSGN doen mee aan NK minitrampoline

Eigen vignet

Jarenlang gebruikte het TurnPromotieTeam een eigen vignet, ontworpen door turnster en studente Lidwien van de Horst.

Ontwikkelingen demo-programma

We waren voortdurend in de weer om het sprongprogramma verder te ontwikkelen.

De eerste stap is de aanschaf van het TPT-zeil waardoor we met drieën vlak na elkaar en naast elkaar konden springen. De lengte van de matten meer dan 5 meter maakte bijvoorbeeld zweef-plus mogelijk.

Op 30 augustus 1981 springen we in Overasselt voor het eerst over de paarden van Stal Derks uit Hernen.

GertJan van de Berg springt over 3 paarden

Naast de salto’s over de Fjordenpaarden, sprongen we –in nauwe samenwerking met Flame Guard- vanaf 1992 over en door de brandende hoepel, we sprongen met vlaggen, sprongen over auto’s en zelfs over rijdende motoren van de Berlijnse motorpolitie.

Na de Gymnaestrada in Amsterdam, waar we op een groot vierkant luchtkussen turnden, hebben we –wereldwijd- het eerste lange luchtkussen ontwikkeld. Later werd het tafelluchtkussen eraan toegevoegd.

Over het 1e Blokker-tafelluchtkussen

Startperiode met demo’s

In 1984 lieten we bij de uitreiking van de sportprijs 1983 een spectaculaire demonstratie zien op een oude, zelf met skilatten gemaakte acrobatiekbaan.

Demo in stadhuis bij uitreiking sportprijs

In 1985 sprongen we tijdens de zeer zomerse Vlaggenparade over de paarden van Stal Derks. Dat herhaalden we later ’s avonds in de Burchtstraat.

Opnieuw Vlaggenparade, nu over Fjordenpaarden

Toen de oude turnhal in 1986 aan de Ploegstraat werd geopend, werden de trainingen verplaatst naar deze hal.  Daar hadden we de beschikking over een open kuil en zo konden we moeilijkere sprongen beoefenen.

De deelname aan het  TurnPromotieTeam werd zo groot en divers dat de training van het team wordt gesplitst in 2 delen: TPT-A en TPT-B.

We traden jarenlang op rij op bij Circus Colourful City waar we onderdeel waren in tal van verschillende acts en thema’s.

Demo bij Circus Colourful City

Black Light

Een heel bijzonder optreden is de demo met black light, ook wel Beide of “bij-de-handjes” genaamd.   In een pikdonkere zaal het publiek verrassen met een fraai palet van allemaal witte handjes en voetjes. De show is uitgedacht en uitgewerkt door Soraya Heijmering en El Zegers.

Op weg naar Wedden Dat..?? in 1987

Onze sprongen over de paarden in combinatie met kruislingse sprongen over de kast waren de basis voor de kruislingse salto’s bij Wedden dat..?

Het programma “Wedden dat…?” kwam ons op het spoor omdat leerlingen van de SSGN, afdeling Lindenholt,  zojuist een Weddenschap met touwtje springen hadden gewonnen.

Het TurnPromotieTeam maakte nationale furore met haar 150 kruislingse salto’s over het Fjordenpaard Omiek van Stal Derks.

Vanaf dat moment werd het team frequent gevraagd voor turndemonstraties met de Wedden dat..?-salto’s  als hoogtepunt. De eerste jaren bijna 20 demo’s per jaar, in Nederland (bijvoorbeeld Haagse Paardendagen) maar ook in Duitsland en België.

Eind januari 1987 Wedden Dat…? gepresenteerd door Jos Brink

1987-1991

We sprongen in kleurrijke, glimmende broeken met witte trui met sjerp.

In januari 1988 verrasten we in het Duitse Emdetten met een nieuw Guinness-record met liefst 205 salto’s in 90 seconden, uiteraard over het Fjordenpaard Omiek.

Het Belgische Rode Ster in Izigem wordt bezocht, de Haagsche Paardendagen  en we sprongen tijdens de Zomerfeesten over de motoren van het Berlijnse Motorstuntteam,  tijdens Koninginnedag in het Goffertpark en tijdens de Sinterklaasperiode traden we op als Zwarte Piet, zowel in Winkelcentrum Dukenburg, in de Heselstraat als bij de intocht.   Wel waren de Pieten-buitendemo’s in december vaak erg koud.

Jaarlijks actief als Zwarte Piet

1992-1993, in gekleurde broeken met gele shirts met sponsoren Flame Guard en Roelofs Autoverhuur sprongen we in 1992 voor het eerst op de Ganzenheuvel door de brandende hoepel.  Op Wereldgymnaestrada in Amsterdam (1992) sprongen we op een groot vierkant luchtkussen. Dat hebben we gekocht en dat werd ons “verjaarskussen”, een kussen dat de basis was van het eerste lange luchtkussen op.

Veel demo’s: Zoetermeer Paard 1992, Rijwiel-vierdaagse in Assen, Braderieën in Beuningen, Deest, Hoenderloo, Oss, Ravenstein en Wijchen , inhalen Sinterklaas aan Waalkade.

1991 demo met vuur op Ganzenheuvel met Henk Kaaks en Edwin Zegers

In 1993-1994:  Stiens, Oberhausen, Molenhoek, Koninginnedag, Lindenholt, Ikea, Hoogland, Stiens, Emsdetten, Winkelsteegh, Deest, Bilthoven en Vlaggenparade en Zomerfeesten.

In 1994-1995: Oberhausen, Zwarte Piet, Oosterbeek, NSG, Maurik, Malden, Hoogeveen, Etten Leur, Borcken, De Ark, Aalten, Regiostrada Deventer, Boekenbeurs en Barneveld, Vlaggenparade en Zomerfeesten, herkenbaar aan de rode shirts van Bicentini-sport met VGZ als hoofdsponsor.

Demonstratie op het eerste, blauwe luchtkussen , gesponsord door verschillende bedrijven (VGZ, Post, Rabobank, Blokker, Videotheek Hollywood en fruitbedrijf Zegers).

1995 Zomerfeesten luchtkussen

Henk Kaaks in actie op het 1e lange luchtkussen

In 1995–1996: Gymnaestrada Berlijn. Zwarte Piet, Venlo, Roermond, Oss, Oosterbeek, Molenhoek, Zevenheuvelenloop,  Malden, Kekerdom, Sportgala Nijmegen, Boekenbeurs op Plein ’44, Delft, Assen, Almere, Circus Colourfull City, Ford Garage Nijmegen,

1996-1997: herkenbaar aan de glimmende broeken met witte polo’s en sjerp.

Willemskwartier, Molenhoek, Postcode Loterijshow, Gorinchem, GelreDome, Eindhoven, Blije Dries, Arnhem, en demo’s met Black Light.

Vlaggenparade (superman met Stefan Deuning in de hoofdrol) en Zomerfeesten, bij de boekenbeurs, als Zwarte Piet en op Molenhoekdag.

WereldGymnaestrada in Berlijn, Taptoe Assen, Delft op Springen, Gouden Ei in Barneveld, Sportgala Gelderland en sportgala’s in Nijmegen, Roermond en Venlo. Braderieën in Beuningen, Deest en Oosterbeek maakte het drukke demo-jaar compleet.

Superman Stephan Deuning

1997-1999: deelname aan Postcode Loterijshow

Wijchen, Ottersum, Roermond, Beuningen, Almelo, Kekerdom, Nijmegen-IJsbaan, Harnis,  Erlecom, Emsdetten, Duiven, NSG, Almelo, Circus Colourful City, Juliana Fietsclub Millingen

Venlo, Cuijk, ovatonde Nijmegen, NSG, Leersum, Ottersum, Circus Coulorful City, Sportgala in Roermond en Venlo, in onze eigen turnhal op het gele TPT-vlak

TPT-team in nieuwe zwarte kleding
sportgala Roermond

1999-2000:

Vlaggenparade en Zomerfeesten, Elderveld Arnhem, Aalten, Openlucht museum, NSG, Koninginnedag, Aalten, Groesbeek, Univee Fair Apeldoorn.

2001:

Kabouter Plop tijdens Vlaggenparade en Zomerfeesten.

2005: El en Wim Zegers stoppen met lessen TPT

2006 en later: zwart vloers pakje met vlammetje erin.

Vanaf 2006 neemt het aantal demo’s per jaar geleidelijk af; Koninginnedag, Molenhoekdag en Dag van Lindenholt zijn de vaste items evenals de demo’s tijdens springwedstrijden en onderlinge clubkampioenschappen.

2017 stopt Merijn Berendsen als trainer van TPT-A.