1987 Wedden Dat ?

In de eerste maanden van 1987 boekten twee Nijmeegse groepen grote faam bij het programma “Wedden dat?”, gepresenteerd door Jos Brink. Een programma met zeer veel bekijks, er waren immers nog maar 3 televisiezenders waar “Wedden dat?” favoriet was.

Op zaterdag 6 januari beten 25 turners en turnsters van het TurnPromotieTeam van De Hazenkamp de spits af. Ze wonnen hun weddenschap: “spring in 90 seconden 150 kruislingse salto’s over een levend paard”. Het internationale turnjurylid Klaas Boot kon de flitsende salto’s met enkele bijna botsingen over het paard Omiek van Stal Derks uit Hernen bijna niet geteld krijgen. Ze haalden ruim 150 salto’s en ontvingen na afloop de fraaie standaard van Wedden dat..?

Het Hazenkampteam trad daarna nog heel vaak op, vaak springend over vier Fjordenpaarden. Optredens tijdens de Nijmeegse Vlaggenparade en de daarop volgende Zomerfeesten staan nog bij de vele turners en turnsters nog in het geheugen gegrift. Ze haalden in het Duitse Emsdetten een Guiness Record met 205 salto’s en boekten in 1998 een record bij de Postcode Loterijshow, waarbij ze 222 salto’s sprongen, maar nu zonder paard.

Touw Springen door Lindenholt College
Drie weken later, op 27 januari, sprongen 90 leerlingen van het Lindenholt College (toen nog Stedelijke Scholengemeenschap Lindenholt en inmiddels Mondial College) in fraaie rode, gesponsorde Adidas-kleding tegelijkertijd in één lang springtouw. Zij hadden de gedurfde weddenschap afgesloten om zonder onderbreking 50 keer in dat ene lange touw te springen. Aan elke zijde van het touw stonden twee medewerkers om het zware touw rondgedraaid te krijgen. De leerlingen mochten -onder toeziend oog van meer dan 150 supportende medeleerlingen- in Aalsmeer drie pogingen doen.

Na de yel van Petra “Spring je fit” sprong het team eerst 42 keer, de tweede keer maar 3 keer en tijdens de laatste poging werd het super- super-spannend.. uit alle monden klonk het: 10 – 20 – 30 – 40 …..

Maar bij 48 stopte de cadans. Jos Brink, die zelf ook moeite had zijn tranen te bedwingen, moest tal van huilende leerlingen troosten. Gelukkig belde enkele dagen later Frank Elstner van Wetten Dass uit Berlijn op. Hij had de fantastische prestatie ook gezien en vroeg of onze leerlingen mee wilden doen aan Wetten Dass in Berlijn. Het antwoord liet niet lang op zich wachten en met 4 volle bussen trok de school naar Berlijn. De leerlingen hadden er kei- en keihard voor getraind. Het programma werd op 4 april live uitgezonden en het mocht het niet weer misgaan…

Toch ging het bij de eerste poging weer mis. Na 18 sprongen stokte het touw… nee, niet weer mis…. Als-je-blieft, 180 benen tegelijkertijd los van de grond houden. Ook hier klonk tijdens de tweede poging “10 – 20 – 30 – 40 …..” en nu liep het aantal over de 50 sprongen heen. De weddenschap werd gewonnen! De leerlingen van het Lindenholt genoten van de enorme belangstelling die deze onvergetelijke stunt met zich meebracht. Het beginnende Lindenholt College kon zich geen betere reclame wensen.